Płynne złoto
istockphoto

Płynne złoto

Komentarzy: 1

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 45/2018

publikacja 08.11.2018 00:00

Miód od dawna jest cenionym produktem naturalnym. Jakie są jego właściwości i jak go używać, aby nie zaszkodził?

Miód dzięki swoim właściwościom korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dzięki badaniom prowadzonym w wielu zakresach wciąż odkrywane są coraz to nowe jego właściwości. Powstaje w wyniku przetworzenia nektaru roślin miododajnych lub wydzielin innych owadów (znajdujących się na drzewach liściastych bądź iglastych). Stąd możemy spotkać miody kwiatowe, spadziowe i mieszane. Magazynowany jest w woskowych plastrach w ulach, gdzie dojrzewa. W zależności od tego, z jakich roślin jest pozyskiwany, przybiera różne kolory (od jasnożółtego po ciemnobrązowy) i różną konsystencję (może być w postaci płynnej lub kremowej). Można też spotkać miody, które z czasem ulegają krystalizacji, co nie oznacza, że tracą swoją wartość odżywczą. Powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętych naczyniach, najlepiej w ciemnych, chłodnych pomieszczeniach. Miód ma długi okres ważności, ale najlepiej zużyć go w czasie od roku do trzech lat po zbiorze.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..