Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie rodzina.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Publicysta „Forbesa” Tim Worstall uważa, że kobiety korzystające z antykoncepcji hormonalnej powinny płacić dodatkowy podatek za zanieczyszczanie środowiska naturalnego.
Prawie 70 proc. mieszkańców woj. śląskiego płaci więcej za śmieci po wprowadzeniu ustawy śmieciowej - wynika z sondażu przeprowadzonego przez Pracownię Badań Grupa Gumułka specjalnie dla "Dziennika Zachodniego" oraz programu "Trudny Rynek" w TVP Katowice.
Tegoroczna pogoda jest bardzo korzystna dla grzybów, dlatego też amatorów tych leśnych przysmaków można już spotkać praktycznie w każdym większym lesie - zauważa "Nasz Dziennik".
Wprowadzony 2 lata temu nowy system gospodarowania odpadami komunalnymi nie rozwiązał problemu dzikich wysypisk, których przybywa zamiast ubywać. Koszty gospodarowania odpadami rosną, zamiast spadać - wynika z raportu NIK.
W jakich przypadkach nie potrzeba zezwolenia? Ministerstwo środowiska odpowiada na najczęściej zadawane pytania.
Ilość węgla potrzebna do ogrzania domu wystarcza, by uzyskać nie tylko ciepło, ale i prąd - wskazują eksperci, postulując rozwój domowych mikrosiłowni kogeneracyjnych wyposażonych w elektrofiltry. Może to być jeden ze sposobów ograniczenia smogu bez eliminowania tańszych gatunków węgla.
Fragmenty tworzyw sztucznych i metali czy okruchy szkła - to przykładowe niebezpieczne zanieczyszczenia znalezione przez naukowców z Uniwersytetu Śląskiego w próbkach popularnych paliw do grilla. Eksperci apelują, by wybierać paliwa z certyfikatem jakości.
Na pl. Bankowym i przy ul. Ząbkowskiej stanęły pierwsze maszyny przyjmujące puszki po napojach i puste butelki. W zamian przyznają zniżki na kawę, do kina lub teatru.
Watykan staje się strefą wolną od plastiku jednorazowego użytku i jest wzorem w gospodarowaniu odpadkami, z rekordowym odsetkiem segregowanych śmieci. Tylko 2 procent specjalnych odpadków nie podlega temu procesowi.
Moda na niejedzenie mięsa powoduje, że nawet tacy producenci wędlin i nabiałów, jak Sokołów lub Łowicz wprowadzają do oferty również produkty w wersji roślinnej - czytamy w środowej "Rzeczpospolitej". Dziennik dodaje, że to dopiero początek tego trendu.