Kulinarne triki

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 40/2020 |

publikacja 01.10.2020 00:00

Jest parę sposobów na uratowanie lub poprawę smaku potraw, które mają marne szanse na tytuł arcydzieła kulinarnego.

Kulinarne triki istockphoto

Jak wykorzystać przyprawy do podkreślenia mdłego charakteru dania lub zniwelować zbyt intensywny smak? Oto kilka prostych porad, jak zapobiec katastrofie kulinarnej.

Pożar w ustach, czyli co zrobić, gdy danie jest zbyt ostre?

Kiedy przesadziliśmy z pieprzem czy ostrą papryką i danie jest tak ostre, że trudno je przełknąć, możemy na przykład dodać soku z cytryny, cukru lub miodu. Oczywiście takie dodatki nie sprawdzą się w każdym daniu, ale warto je wypróbować w gulaszach i zupach (szczególnie z dodatkiem pomidorów i papryki). Kolejną grupą produktów pomocnych w złagodzeniu ostrego smaku są mleko, jogurt i śmietana. Dodane do sosu czy zupy nie powinny całkowicie zepsuć smaku, a mogą uratować potrawę. W Indiach do bardzo pikantnych potraw podaje się specjalny sos zrobiony na bazie jogurtu z dodatkiem ogórka i zielonych przypraw (pietruszka, koperek, kolendra).

Dostępne jest 17% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.