Ten powszechnie występujący chwast ma wiele zastosowań w kuchni.
Zbierany z dala od dróg i zanieczyszczeń wspomaga dietę i dostarcza wielu cennych składników potrzebnych w diecie. Co ciekawe, jadalna jest cała roślinka, nie wyłączając korzenia. Można pić wywary z mniszka, a liście i płatki z kwiatów dodawać do sałatek. Jednak ostatnio najpopularniejszym przetworem jest gęsty syrop, zwany też miodkiem majowym. Nie jest trudny do przygotowania, a pomaga w okresie jesienno-zimowym, kiedy zmagamy się z infekcjami gardła i dokucza nam kaszel. Taki syrop, przechowywany w słoiczkach, można też wykorzystywać jako dodatek do deserów, ciast, marynat i słodzenia lemoniady w okresie letnim.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |