Syrop z mniszka

Ten powszechnie występujący chwast ma wiele zastosowań w kuchni.

Zbierany z dala od dróg i zanieczyszczeń wspomaga dietę i dostarcza wielu cennych składników potrzebnych w diecie. Co ciekawe, jadalna jest cała roślinka, nie wyłączając korzenia. Można pić wywary z mniszka, a liście i płatki z kwiatów dodawać do sałatek. Jednak ostatnio najpopularniejszym przetworem jest gęsty syrop, zwany też miodkiem majowym. Nie jest trudny do przygotowania, a pomaga w okresie jesienno-zimowym, kiedy zmagamy się z infekcjami gardła i dokucza nam kaszel. Taki syrop, przechowywany w słoiczkach, można też wykorzystywać jako dodatek do deserów, ciast, marynat i słodzenia lemoniady w okresie letnim.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg